Diriliş Ertuğrul Ebu Mansur Kimdir? Tarihte Nasıl Biridir?


Güncelleme: 10 Mayıs 2017 : 19:44
1

Trt 1’in reyting rekortmeni dizisi Diriliş Ertuğrul kadrosunu güçlendirmeye devam ediyor. Diziye 87. bölümde katılan Ebu Mansur karakteri dikkat uyandırdı. Diriliş Ertuğrul Ebu Mansur Kimdir? Tarihte Nasıl Biridir?

Diriliş Ertuğrul Ebu Mansur karakterini canlandıran oyuncu Burak Hakkı’dır.  87. bölümden itibaren diziye dahil olan Burak Hakkı, Ebu Mansur karkterini canlandırmaktadır. Çakallar ava çıkarsa aslanlar yerinde durmaz repliği ile dikkat çeken Ebu Mansur’un gewrçek tarihte kim olduğu, Türk tarihinde nasıl bir etki bıraktığı meral edildi. Sizler için Ebu Mansur’u araştırdık. İşte detaylar…

Semerkand yakınlarındaki Maturid kasabasında dünyaya gelen Ebu Mansur’un gerçk künyesi; İmam Ebu Mansur Muıhammed bin Muhammed’dir. Ehli Sünnet alimlerinden olan Ebu Mansur inanç konularını ehli sünnetin görüşlerine uygun bir şekilde sistematize etmeye çalışmış ve aşırı zorlama yorumlardan kaçınmıştır.

Tıkla >>> Diriliş “Osman” Başlayacak mı? Ne Zaman Başlayacak?

Tıkla>>> Diriliş Osman Rolünü (Karakterini) Kim Canlandıracak?

Hanefi mezhebinden olanların itikad imamıdır. Maturidi, Karamitiler, Şiiler ve Mutezile mezhebiyle mücadele etmiştir. Mücadelenin en büyük bölümünü Mu’tezile’ye karşı yaptığı münazaralar teşkil etmiştir. Doğum tarihi konusunda kaynaklarda pek net bilgi bulunmamakla birlikte, tüm tarihçilerin ittifak ettikleri vefat tarihi  miladi 844’tür. 944 yılında vefaat eden alimin yaklaşık 100 yıl yaşamış olabileceğinden hareketle doğum tarihi 844 olarak kayda geçmiştir.

İmâm Mâtürîdî’nin türbesi

 

Farkılı lakapları olan büyük alim Ebu Mansur’un başlıca lakapları şu şekildedir. İmâmü’l-hüda yani “Hidayet önderi”. Alemü’l-hüda yani “Hidayet meş’alesi”. İmâmü’l-mütekellimîn yani “Kelâmcıların lideri”.

Hicri 232-247 yıllarında doğrudu kabul edilen Ebu Mansur ile ilgili tarihte çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Hayatı boyunca Ebu Hanife’nin yolunu izlemiştir. İslam dinine çok hizletleri geçecek büyük ilmi eserler bırakmış ve bir o kadar da öğrenci yetiştirmiştir.

Tıkla >>> Diriliş “Osman” Başlayacak mı? Ne Zaman Başlayacak?

Tıkla>>> Diriliş Osman Rolünü (Karakterini) Kim Canlandıracak?

Ebu Mansur öldükten sonra cenazesi Semerkand’ın Cakerdîze mahallesindeki bilginlerin gömüldükleri mezarlığa defnedilmiştir. 2005 yılında kabri üzerine türbe yaptırılmıştır.

Matüridî’nin yaşadığı devirde, İslâm dünyasında merkezi otoriteyi temsil eden Abbasi devleti bu gücünü kaybettiğinden birçok İslâm devletinin ortaya çıktığı görülmektedir. Bunlardan birisi olan Samaniler Devleti Maveraünnehir bölgesinde hâkim olmuştur. Ebu Mansur, Ebu Hanife’den yaklaşık 100 yıl sonra dünyaya gelmiş ve engin zekâ ve yüksek anlayışıyla iyi bir tahsil gördükten sonra Ebû Hanife’nin itikâdî görüşlerini sistemleştirmiştir.

Diriliş Etruğrul Ebu Mansur karakterini canlandıran Burak Hakkı Kimdir?

1972 İstanbul doğumlu olan sanatçı, oyuncu ve model olarak kariyerine devam etmektedir. Aslen ekonometri bölümü mezunu olan sanatçı 10 yıl modellik ve mankenlik yaptıktan sonra reklam ve filmlerde oynamaya başlamıştır. 2000 yılında oyunculuğa başlayan sanatçı Sibel Can’ın Kanasın isimli klibinde oynamış ve meşhur olmuştur.

Tıkla >>> Diriliş “Osman” Başlayacak mı? Ne Zaman Başlayacak?

Tıkla>>> Diriliş Osman Rolünü (Karakterini) Kim Canlandıracak?

 

 

1 YORUM

Comments are closed.