Gerçek Tarihte Şahabettin Paşa Var Mıdır? Şahabettin Paşa Nasıl Ölmüştür?


Güncelleme: 7 Nisan 2018 : 22:38
0

Kenan İmirzalıoğlu’nun başrolünü paylaştığı Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin ekrana gelmesinin ardından izleyiciler diziye konu olan  karakterleri merak etmeye başladı. Fatih’in veziri Şahabettin Paşa kimdir? Gerçek tarihte Şahabettin Paşa var mıdır? Şahabettin Paşa nasıl ölmüştür? sorularını tüm detaylarıyla paylaşıyoruz.

Son yıllarda oldukça popüler olan dönem ve tarih dizilerine bir yenisi daha eklendi. Fatih Sultan Mehmed’in tahta çıktıktan 2 yıl sonra 53 günlük bir kuşatmanın ardından imkansız denileni başararak İstanbul’u Fethetmesini konu alan dizi tarihin önemli isimlerini de izleyiciye sunuyor. Özellikle Fatih Sultan Mehmed’in veziri Şahabettin Paşanın tarihteki yeri ve önemi en çok araştırılan konular arasında.

Fatih dizisi Şehabettin Paşa kimdir?Gerçek Tarihte Şahabettin Paşa=  15. yüzyılda Beylerbeyliği ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devletinin önemli  adamlarından biri olan Şahabettin Paşa Hadım Şehabettin Paşa olarak ta bilinmektedir. Kendisinin devşirmelerden olup, Gürcü kökenli olduğu sahih kaynaklarda yazmaktadır. Saray’a girdikten sonra Akağalardan Şehabettin Paşa kapı ağası görevine kadar yükselmeyi başardı.

Arnavutluk sancakbeyliği görevinden sonra 1439 yılında Rumeli Beylerbeyi görevine kadar yükseldi. 1441 yılında günümüz Kosova topraklarındaki Novo Brdo Kalesinin fethinde fiilen görev aldı. Önemli kuşatmalarda ve fetihlerde bulunduğunu iyi bir strateji ve yönetici olduğunu söylemek mümkündür.  Dizide de adını sıklıkla duyduğumuz Orhan Çelebi’ nin Dobruca’ da çıkardığı isyanı bastırdı. Çok defa görevden alınan Şahabettin Paşa Vazag Muharebesinde yaşanan bozgun nedeniyle ilk kez  görevden alınmıştır.

2. Mehmed’in ilk tahta geçtiği süre zarfında hem vezirlik hemde Rumeli Beylerbeyliği görevine tekrar getirildi. Buçuktepe İsyanında konağı basılan Şahabettin paşa bu hengameden güçlükle kurtarılmış ve genç padişah 2. Mehmed’in yanına sığınmıştır. 2. Murad’ın tahta tekrar geçmesiyle görevlerinden azledilmiştir. Ve 2. Mehmed‘in yanında Manisa’ ya gönderildi. 2. Murad’ın ölümünden sonra 2. Mehmed’in tekrar tahta geçmesiyle birlikte yeniden eski  konumu yükseldi. Özellikle Fatih’in İstanbul’un fethine ikna edilmesinde ve kuşatmanın sürdürülmesinde Çandarlı Halil Paşanın muhalefetine rağmen destek olmuştur.

Şahabettin Paşa gerçek tarihte nasıl ve ne zaman ölmüştür? Şahabettin Paşa’nın ölümüyle ilgili net bir bilgi yok. İki farklı kaynakta farklı görüşler bulunmakta. Bazı kaynaklarda 1453 yılında Bursa Fethi sırasında vefat ettiği, bazı kaynaklarda ise 1455 yılında Filibe’de vefat ettiği söyleniyor.

Dizide bahsedildiği gibi geçmişte yaşadığı karşılıksız aşkı, entrikalara yada saray içi konularında ne kadar ön plandaydı buna tarihi kaynaklarda bulmak mümkün değil. Fakat dizide heyecan katmak ve izleyenleri ilgisini artırmak adına bazı olaylar kurgulanıyor olabilir.

Şahabettin Paşa gerçek tarihte var mı? Nasıl öldü? Ne zaman öldü sorularını sizler için detaylı olarak paylaştık. Sizlerde konuyla ilgili eklemek istediklerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.