İshak Paşa Ölecek Mi? Gerçek Tarihte Nasıl Ölmüştür? İşte Bilinmeyenler


Güncelleme: 4 Nisan 2018 : 00:57
1

Mehmed Bir Cihan Fatihi yayın hayatına başladığı günden itibaren yankıları devam ediyor. Dizide İshak Paşa rolünün hayat bulduğu oyuncu Kaan Çakır başarılıyla rolünün hakkını veriyor. Karakterlerin gerçek tarihten senaryoya aktarıldığı dizide İshak Paşa ölecek mi? Gerçek tarihte nasıl ölmüştür? soruları merakla araştırılıyor.

Tarihin önemli bir dönümünü ekrana uyarlayan dizide İshak Paşa’nın doğum tarihi resmi olarak bilinmiyor. 2. Mehmed saltanatında 1469-1472 yılları arasında ve 2. Bayezid saltanatında 1481-1482’de sadrazamlık yapmış Osmanlı’nın önemli bir devlet adamıdır.Devşirme kökenli olan İshak Paşa Saruhanlı Paşayiğit’in kölesidir. 2. Mehmed’in tahta çıkmasıyla devletteki otoritesini, belki vezirliğini, belki kellesini kaybetmekten korkacak olan İshak Paşa’nın bu hallerini dizide heyecanla izleyeceğiz. Tüm karakterlerde olduğu gibi İshak Paşa gerçek tarihte nasıl ölmüştür? Ne zaman ölmüştür? soruları izleyenler tarafından merak ediliyor.

Enderun’da Müslüman olarak hem fen hem din eğitimiyle yetiştirilmiştir. 2. Murat zamanında hazinedarlıktan vezirliğe kadar yükselmiştir. İstanbul’un fethi sırasında Anadolu Beylerbeyi olan Rum Mehmet Paşa’nın azledilmesinden sonra Vezir-i Azamlığa getirildi.Fatih Sultan Mehmet’in İshak Paşa’ya verdiği ilk görev Karaman’a göndermek oldu.

İshak Paşa Karaman’da çok fazla direnişle karşılaşmadığı için 1470’de Karamanlıların bir bölümünü İstanbul’a getirdi. Bu gelenler Aksaray kasabasındandı ve İstanbul’da yerleştikleri semte Aksaray adı verildi. İshak Paşa 1472 senesinde görevinden azledildi.  1481’de Fatih’in vefatından sonra; o dönem sadrazam Karamanlı Mehmet Paşa saltanat makamı için şehzade Cem’i desteklerken İshak Paşa Beyazıt’ı destekledi.

Beyazıt İshak Paşa’nın kendisini desteklediğini bilfiği için tahta geçer geçmez İshak paşayı tekrardan sadrazam yaptı. Fakat padişah kısa süre sonra etrafında zararlı olduğunu düşündüğü kişileri devlet adamlarını tasfiye etme girişimine başladı ve 1482’de İshak Paşa da görevinden tekrar azledildi. Son yıllarını Selanik’te geçiren İshak Paşa’nın ismi İstanbul’da  Ahırkapı civarındaki mahalleye verilmiştir. Burada ve İnegöl’de kendi adını taşıyan iki cami bulunmaktadır.

İshak Paşa gerçek tarihte nasıl ve ne zaman ölmüştür sorularının yanıtını böylece sizlerle paylaşmış olduk. İshak Paşa eceliyle ölmüştür. Herhangi bir suikast yada ölüm emri söz konusu değildir.

 

1 YORUM

Comments are closed.