Reyting Sonuçları Nasıl Belirleniyor?


Güncelleme: 14 Mayıs 2018 : 16:05
0

Bir çok dizi ve program reytingler nedeniyle yayından kaldırılıyor. Dizi takipçileri kanalın kararına tepki gösterse de işin aslı bambaşka. Reyting kelimesini kısaca anlatmak gerekirse, televizyon yayıncılığının vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyleyebiliriz. Reyting nedir, ne işe yarar, izlenme oranları neden bu kadar önemli gibi sorulara yanıt arıyorsanız eğer bu yazıyı okumalısınız.

Öncelikle Reyting nedir?

İngilizce Rating kelimesi dilimize Reyting olarak geçmiştir. İzlenme oranı anlamına gelen Reyting kelimesi sadece Televizyon için değil, radyo, online yayıncılık gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.

Reyting Sonuçları nasıl belirleniyor?

Reytinglerin nasıl ölçümlendiğini bilmeyen bir çok kişi bir kanalı veya programı izlediğinde ölçümlemeye dahil olduğunu düşünmektedir ancak bu şehir efsanesinden başka bir şey değildir. Malesef ‘peoplemeter’ adı verilen cihaz olmadan ölçümlemeye dahil olamazsınız. Bu cihaz kimlere veriliyor sorusunun cevabı yazının devamında.

2005 yılından günümüze reyting sonuçları TNS tarafından belirleniyor. Ekonomik ve Eğitim düzeyleri gibi belirlenen kriterler doğrultusunda 2201 hanede bulunan peoplemeter verilerine göre belirlenmektedir. Ölçümleme yapılan cihaz izleyicilere belirli aralıklarla sorular yönelterek izleyicinin etkileşimi doğrultusunda verileri doğrulamaktadır.

TOTAL, AB, ABC reytingleri ne anlama gelir?

Reytingler A/B, C1, C2, D/E adı altında dört farklı kategoride ölçümlenmektedir. Her grup peoplemeter cihazı verilen hanenin belirli özelliklerine göre oluşturulmaktadır.

AB grubu eğitim düzeyi yüksek hanelerin izlenme oranlarıyla oluşurken, C ve D/E grupları gelir ve eğitim düzeyi düşük hanelerin izlenme oranlarıyla oluşmakta ve gelen verilen TOTAL grubu adı altında toplanmaktadır.

Ayrıca 13 yıldır Türkiye’de aktif yayın hizmeti veren, Türkiye’nin en büyük online yayın platformu canlitv.com reyting sayfasından günlük reyting sonuçlarına ulaşabilirsiniz.