Tarihte Ögeday’a Elçi Gönderilen Türk Kim?


Güncelleme: 23 Mayıs 2018 : 02:42
0

Diriliş Ertuğrul dizisinde yeni karakterler ortaya çıkmaya başladıkça izleyenlerin tarihe olan merakı da artıyor. Dizinin son bölümünde Noyan, Sultan Gıyaseddin’in huzuruna çıkmış ve Ögeday Han’a elçi olarak birini göndermesini istemiştir. Sultan Gıyaseddin ise elçi olarak Ertuğrul Bey’i görevlendirmiştir. Şimdi herkesin aklında aynı soru var tarihte Ögeday’a elçi gönderilen Türk kim? Ertuğrul Bey mi? 

Diriliş Ertuğrul dizisinde Baycu Noyan ve Ertuğrul Bey Ögeday’a gitmek için birlikte yola çıkıyorlar. Gerçek tarihle paralel ilerleyen dizide Moğol Hanı Ögeday’a elçi olarak gönderilen Türk beyi kimdir? Dizide kişiler ve tarih uyumlu bir şekilde ilerlemiyor. Gerçek tarihte Moğol Han’ı Ögeday’a elçi olarak gönderilen Türk Ertuğrul bey değildir.

Sultan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev ölümü üzerine 2. İzzeddin Keykavus yerine sultan oldu. Moğol devleti yeni sultan 2. İzzettin Keykavus’un  bağlılığını bildirmesi için Moğol başkenti Karakuruma çağırdılar. Sultan 2.İzzeddin Keykavus bu davete katılamayacağını , katıldığı durumda Anadoluyu terk ederse ülkesine Rumların saldıracağını söylemiştir.

Kendisi yerine Moğollara elçi olarak kardeşi 4. Rükneddin Kılıçarslan’ı göndermiştir. Sonuç olarak Diriliş Ertuğrul dizisinde anlatılan elçi olayı genel hatlarıyla gerçek tarihte yaşanmıştır fakat aynı süre zarfında değildir. Ve Moğol Hanı Ögeday’a elçi olarak gönderilen Türk’te Ertuğrul bey değil 4. Rükneddin Kılıçarslan’ı göndermiştir.

Diriliş Ertuğrul dizisi tarihte unutulmaya yüz tutmuş önemli konuları merak edip araştırmaya yönlendiren başarılı bir tarih dizisi. Bütün karakter ve olaylar birebir tarihten aktarılmıyor fakat insanları tarihe olan merakını artırıyor.