Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamaya göre Türkiye Pazartesi gününden itibaren yepyeni bir hükümet sistemi ile 26 bakanlık olan bakanlık sayısını 16’ya indiriyor. Yapılan açıklamaların akabinde büyük kitlelerce merak edilen yeni açılan bakanlıklar kapatılan bakanlıklar ya da birleştirilen bakanlıkların hangisi olduğu oldu. Biz de sizler için küçük bir derleme yaptık.
Yeni sistemde bakanlıkların sayısının 26 dan 16 ya düşürülmesi birçok Bakanlığın birleştirilmesi anlamına geliyor. Peki birleştirilen bakanlıklar hangileri hangi bakanlık tek çatı altında toplanmıştır. İlk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı birleştirilerek yeni ismi ile Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı olarak hizmete girdi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı birleştirilerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tek çatı altında toplanmış ve yeni adı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmuştur. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı birleştirilerek yeni adıyla Ticaret Bakanlığı hizmete girdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı birleştirilmiş ve yeni ismi ile Tarım ve Orman Bakanlığı olarak hizmet vermeye başlamıştır. Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı birleştirilmiş tek çatı altında yeni ismi Dışişleri Bakanlığı ile hizmete hizmete devam etmektedir.
Ekonomi alanında 6 tane olan bakanlık sayısı 3’e indirilirken Başbakan yardımcılığına bağlı Hazine Müsteşarlığı yeni yapılanmada Maliye Bakanlığının çatısı altına yani yeni ismi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı altına girmiştir.
Daha önce Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olan bakanlıklar ise tek çatı altında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak belirlendi.
Yeni sistemde Cumhurbaşkanına bağlı 8 başkanlık oluşturuldu bunlar ise şu şekilde. Devlet Denetleme Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu, Milli İstihbarat Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, iİletişim Başkanlığı, Strateji ve bütçe Başkanlığı. Tabii bu arada daha önce ismi Milli İstihbarat Teşkilatı olan teşkilatın yeni sistemdeki ismi ise Milli İstihbarat Başkanlığı oldu. Yine önceki sistemde Savunma Sanayi Müsteşarlığı olan birimin adı ise Savunma Sanayi Başkanlığı olarak belirlendi ve Cumhurbaşkanlığı’na bağlı başkanlıkların içine girdi.
Yeni sistemde Erdoğan’a bağlı kurumlarda olacak bu kurullar 9 tanedir bunlar da sırasıyla Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu Güvenlik ve Dış politikalar Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim politikaları Kurulu, Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu oldu.
Genç oyuncu Eylül Lize Kandemir kimdir, kaç yaşında, boyu kaç, aslen nereli, sevgilisi var mı,…
Başrollerini Demet Özdemir ve Can Yaman’ın paylaştığı Erkenci Kuş dizisinin 42.bölüm 2.fragmanı yayınlandı. Fragmanda Yiğit’in…
İnternet üzerinden yayınlanacak yeni bölümleri ile hayranları ile yeniden buluşmaya hazırlanan Behzat Ç dizisinin çekimleri…
Tv8 ekranlarında yayınlanan ancak kısa bir süre önce ekran macerasını sonlandıran Jet Sosyete dizisi devam…
Netflix'in orjinal yapımları arasında yer alan Black Mirror dizisinin yeni bölümleri izleyici ile buluşmaya hazırlanıyor.…
Fox tv ekranlarında yepyeni bir programı izleyici ile buluşmaya hazırlanıyor. Değişik konsepti ve içeriği ile…