Diriliş Ertuğrul Saadettin(Sadeddin Köpek) Gerçek Tarihte Nasıl Ölmüştür?


Güncelleme: 21 Mart 2018 : 22:55
3

Diriliş Ertuğrul tarih ve aksiyon türünde ekranlara gelirken aynı zamanda tarihi kişilikleri de seyirciye tanıtmakta. Dizi Türk kültür ve ananelerini ekranlara getirirken diğer taraftan da Türklerin Anadolu’yu yurt edinip Osmanlı’nın temellerini attığı yılları ekranlara getirmektedir. Aynı zamanda tarihi kişilikleri de ekranlara getiren dizide, izleyenler tarihi şahsiyetler hakkında yeni bilgilere ihtiyaç duymaktadır.  Özellikle devletin altını oymaya devam eden Saadettin’in nasıl öldüğü, ne zaman ve nerede, hangi şekilde öldüğü merak edilmektedir. Sizler için Saadettin’i araştırdık.

Saadettin Anadolu Selçuklu devleti zamanında yaşamış ve devletin siyasi hayatında önemli isimler arasında girmiştir. Devlet yönetiminde büyük söz sahibi olan Sadeddin, Alaaddin Keykubat ve 2. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanlarında görev yapmıştır. Sadettin’in küçüklük ve gençlik yıllarına ait bilgiler yok denecek kadar azdır. Ancak Konya’nın elit ailelerinden birisinin oğlu olduğu ve annesinin isminin de Şehnaz Hanım olarak bilindiği kayıtlara geçmiştir.

Alaeddin Keykubad döneminde emirlik yapan Sadeddin, tarih kitaplarında emir-i şikar, nakkaş ve mimar olarak geçmektedir. Selçuklunun mimari geçmişinde önemli birkaç eserin yapımında bizzat Saadettin bulunmuş ve o yapmıştır. Kubadabad Sarayı, Zazadin Hanı gibi eserleri Sadeddin inşa etmiştir. Sadettin aynı zamanda Eyyübilerle yapılan savaşta ordunun sol kanat kuvvetlerinin kumandanlığını da yapmıştır.

Sadeddin ile ilgili tarihte bir çok ilginç bilgide yer almaktadır. Sadeddin’in nasıl öldüğüne geçmeden önec özellikle Diriliş izleyenler için şu notu düşmekte yarar vardır. Saadeddin Alaaddin Keykubat’ın ölümünden yaklaşık 2 yıl sonra ölmüştür. Keykubattan sonra devlet içerisinde iyice büyüyen Sadeddin kendisi için düşman gördüklerini tek tek öldürmeye ve devletten tasfiye etmeye başlamıştır. Atabey Şemseddîn Atunapa, Tâceddîn Pervâne, saltanat naibi Kemâleddîn Kâmyar gibi önemli devlet adamlarını öldürtmüştür.

Daha sonra devlet içerisinde oldukça düşman toplayan Saadettin için kötü son gelmektedir. Sadettin nasıl ölmüştür? Saadettin’in gücünün artmasından endişe duyan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev 1238 yılında Konya Beyşehir-Isparta Yenişarbademli yolunun 5. km sinde olan Kubadabad Sarayına gelir. Burada belli bir süre kalan Sultan bir ziyafet sonrasında Sivas’ın subaşısı Hüsamettin Karaca’yı Saadettin’i öldürmesi için görevlendirilir. Saadettin burada 1239 yılında ölür. Cesedi demir bir kafese konur ve sarayın dışında  sergilenir.

[kirmizitext]Diriliş Ertuğrul 2018-2019 Final Tarihi Belli Oldu mu? Ne Zaman Bitecek? için tıklayınız[/kirmizitext]

Comments are closed.